Kalfayan Okulu Tarihçesi

Kalfayan Okulu, Nerses Varjabetyan Efendi’nin tavsiyeleri ve Patrik Boğos Efendi’nin tasdikleriyle, Rahibe Sırpuhi Nişan Kalfayan tarafından 1866 yılında kurulmuştur.

Sırpuhi Kalfayan, İstanbul’da meydana gelen kolera salgınından sonra öksüz kalan ve yaşları 2 ile 10 arasında değişen 17 kız çocuğunu evinde toplayarak, okulumuzun ilk basamak taşını koymuştur. Rahibe Kalfayan, bu kızları hem meşgul etmek hem de geçindirebilmek için onlara Hasköy’deki evinde oya, dival ve Selçuki sim işlerini öğretmeye başlamıştır.

Sırpuhi Kalfayan’ın kurduğu bu hayır kurumu ince sanatı sayesinde zamanla Kapalıçarşı’nın seçkin sırmacılarını yetiştirmiştir. Hayır kurumu kendini tanıttıkça varlıklı hayırsever kadınların da dikkatini çekmiş ve onların desteğini almıştır.

Kurumun devamlılığını sağlamak adına çeşitli yollara başvuran Sırpuhi Kalfayan, Galata’da gelir getirecek bir mülk satın alır. 1870 yılının ilkbaharında bir gün, kol kanat gerdiği yetimlerle birlikte Sultan Abdülaziz’i Kağıthane’de ziyaret eder. Sultan, Kalfayan Yetimhanesi’ne 50 altın bağışlar ve bazı resmi ödenekler bağlanmasını sağlar.

Yetimhanede barınan kızların elişlerinden, hayırseverlerin yardımlarından ve saraydan aldığı destekle ayakta kalmaya çalışan Kalfayan Yetimhanesi maddi zorluklarla mücadele etmeyi sürdürür. Sırpuhi Kalfayan, 1883 yılında Sultan Abdülhamid’i ziyaret ederek sultana yetimler tarafından dokunmuş işlemeli bir halı hediye eder. Bu hediyeden çok etkilenen imparator, Kalfayan Yetimhanesi’ne 300 Osmanlı altını bağışlar. Bu bağış sayesinde, Silahdarağa semtinden 120 altın karşılığında bir dükkân satın alınır. Sultan Abdülhamid daha sonra yetimhaneye düzenli olarak ekmek ve et yardımında bulunulmasını da emreder.

Sırpuhi Kalfayan, 24 yıl süren hayır çalışmaları ardından bir vasiyetname düzenleyerek, KALFAYAN YETİMHANESİ’nin ayakta tutulmasını ve bu kurumun, hayatlarını hayır işlerine vakfetmiş rahibeler tarafından yönetilmesini istemiştir.

Sırpuhi Kalfayan’ın 1889’da ölümünden sonra, yardımcılarından Yeranuhi Ohannesyan ve onun ardından da Kristin Papazyan bu kurumun başına geçmiştir.

Başlarda dini bir kimlik taşıyan kurum, 1900 yılında eğitim öğretim çalışmalarına başlamıştır. Bu çalışmalara zamanın ruhbanlarından olan eski İstanbul Patriği Mesrop Naroyan ve Reteos Tateosyan gibi değerli öğretmenler katılmıştır.

I. Dünya Savaşı’na kadar şahsi ve hususi bir statü taşıyan yetimhane, daha sonraları tüm Ermeni cemaatinin sahiplendiği bir hayır kurumuna dönüşmüştür.

Cumhuriyetin ilanından sonra, 14 Haziran 1928 tarih ve 341 no’lu ruhsatnameyle resmi kimlik kazanarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir eğitim kurumuna dönüşmüştür.

Kalfayan İlkokulu’nun Halıcıoğlu’ndaki binası çevre yolu yapımı nedeniyle istimlâk edilince, okul 1971 yılında Üsküdar, Altunizade’de bulunan ve yazlık olarak kullanılan binalarına taşınmıştır. Buradaki binalardaki dershane yetersizliği nedeniyle 1. sınıf müstakil, 2.-3. ve 4.-5. sınıflar birleştirilmiş olarak eğitim öğretime başlamıştır. Yatakhane ihtiyacı için ise okulun yakınlarında kiralanan bir ev kullanılmıştır.

Okul bahçesinin içinde bulunan ve yemekhane olarak kullanılan ahşap bina, 1979 yılı yaz aylarında onarılarak yatakhane ve yemekhane binası olarak hizmete açılmıştır.

MEB tarafından 1997 yılında ilkokul eğitiminin kesintisiz 8 yıla çıkarılmasıyla nedeniyle, Kalfayan İlkokulu, 1999-2000 öğretim yılında Özel Semerciyan Cemaran Ermeni İlköğretim Okulu’yla, 2000-2001 öğretim yılında da yine Üsküdar’daki Özel Nersesyan Yermonyan Ermeni İlköğretim Okulu’yla birleşmiş ve Semerciyan Cemaran Okulu’nun tarihi binasında eğitim vermeye başlamıştır.

2012 yılında, 8 yıllık kesintisiz ilköğretim eğitim sisteminin sonlanması ve 4 (ilkokul)+4 (ortaokul) sistemine geçilmesiyle birlikte okulumuz mevcut adresinde bu düzenlemeye uygun bir biçimde eğitime devam etmektedir.

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı İdari Kadromuz

Okul Müdürü: Tamar Nergis
Müdür Baş Yardımıcısı: Zülfikar Erocak

Kurucu Temsilcisi: Tamar Karasu

Yönetim Kurulu Üyeleri
Diana Kamparosyan (Başkan)
Alen Diran Nergis
Daniyel Antikacıoğlu
Aram Kalenderoğlu
Harutyun Şeşetyan
Alin Pontioğlu